Hét éves csúcson a földgáz árfolyama

2021. szeptember 17. sajtómegjelenések

VG placeholder v5

Kassay Szabolcs vezető üzletkötő kollégánk cikke megjelent a Világgazdaság Befektetés mellékletében:

A földgáz kiváló alternatívája a benzin és a dízel üzemanyagnak, elérhetősége, alacsony költsége és környezeti előnyei miatt. Az energiaforrás jegyzése az elmúlt hónapokban mégsem a fenti tulajdonságok miatt ért el hét éves csúcsot, hanem inkább a hirtelen felfutó, nem fosszilis üzemanyagokra koncentráló kínai kereslet indította meg az emelkedést. A kereslet nem csak fizikai természetű, hanem -ahogyan más nyersanyagok esetében-, itt is egyre inkább megfigyelhető a spekulatív kereskedés előretörése. A földgáz, mint termék a megszokott határidős piac mellett tőzsdén kereskedett alapokon keresztül is elérhető, az egyik legismertebb az UNG tickerrel futó, határidős árfolyamokat másoló nyílt végű, nyilvános befektetési alap. 

A megújuló földgáz (RNG) egy tiszta, megfizethető és megbízható, hulladékból származó üzemanyag, amelyet otthonok, vállalkozások és akár járművek áramellátására is fel lehet használni. Az energia szektor dekarbonizációja az Exxontól és a Chevrontól kezdve a Totalon és a Britsh Petrolon át egészen a Mol-ig már beépült a vállalatok jövőjébe és jövőképébe. Így logikusnak látszik, hogy a megújuló földgáz sokáig jövedelmező befektetési célpont lehet még akkor is, ha „tisztán” RNG-vállalatot nem sokat találunk.

Ritka kivétel a Clean Energy Fuels. A 2007 óta NASDAQ-tag vállalat elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában kínál földgázt alternatív üzemanyagként a járműparkokhoz és a kapcsolódó üzemanyag-ellátási megoldásokhoz. A 2,2 milliárd USD piaci kapitalizációval rendelkező vállalat egy részvényre jutó nyeresége (EPS) évente 109 százalékkal nőtt az elmúlt három évben annak ellenére, hogy a bevétel visszaesett. A negatív sajáttőke arányos megtérülés (RoE) óvatosságra int, ugyanakkor a Clean Energy eladósodottsága az elmúlt öt évben folyamatosan javult. 

A teljes cikket  itt olvashatja:
https://www.vg.hu/befektetes/2021/09/a-zold-energiaforrasok-iranti-kereslet-taplalja-a-foldgaz-ralijat

Világgazdaság
2021.09.17. péntek
53. évfolyam 180. (13186.) szám 
Befeketés melléklet

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező