Érdemes nyárra visszahúzódni a piacokról?

2022. április 27.

vitr 700x400

Minden tavasszal hozzák a gazdasági portálok a sok kattintást eredményező kérdést: Sell in May and go away? A régi londoni brókerektől ered ez a mondás, akik a nyári hónapokat vidéken töltötték az "elviselhetetlen brit hőség" és az alacsony bevételi lehetőségek miatt. Csak szeptember közepén tértek vissza az üzlethez. Ez ma már nem tűnik kivitelezhetőnek a 0-24-ben működő tőkepiacokon.

A választ írók általában megállapítják, hogy a történelmi idősort tanulmányozva egyértelműen látszik a szezonalitás hatása. A végeredmény általában az, hogy a tavasz és az év vége a két legerősebb időszak, de a kivételes években viszont jelentős profitról marad le, aki mégis kiszállt. Átlagos bull években nem érdemes kiszállni, de a bear market éveiben egyértelműen nyer a "Sell in May". Már csak azt mondja meg valaki áprilisban, hogy idén kivételes/bull vagy bear évben vagyunk? Válasz hiányában a teljes, hosszú távú konklúzió leginkább értelmezhetetlenné válik, ahogy sok más, a szezonalitásra alapozó stratégia is, ha tágabb perspektívába helyezzük. 

Addig már kevesen jutnak el, hogy a hosszú távú buy and hold stratégiával vessék össze a az április végén/májusban/május végén eladom- valamelyik őszi hónapban  megveszem grafikonokat. Még kevesebben kalkulálják hozzá a kamatok, kereskedési költségek és osztalékok vegyes hatását is a 10/20/50/100 évre vissszamenő, különféle indexeket használó összképhez. Pedig minden változtatás alapvetően változtat a kimeneten. Az előbb felsorolt változók módosításával a szerző kedvének vagy -rosszabb esetben- érdekeinek megfelelően születnek meg aztán az eredmények. 

Mégis, mihez ragaszkodjunk, mibe kapaszkodjunk akkor, ha egy ilyen egyszerű kérdésre sincs egyértelmű válasz a tőzsdén?  Amiben mi hiszünk, az a személyre szabott befektetési stratégia, ami megfelel az ügyfél életpályájának, kockázatvállalási képességének és hajlandóságának. Ebben nincs helye Mikulás ralinak vagy más múltbeli tapasztalatra alapuló időzítésnek, az elemzési kiindulópontot a széleskörű gazdasági és monetáris és fiskális globális kilátások képzik, melyek változásait folyamatosan nyomon követik szakembereink.

A befektetési portfóliókat jellemzően stratégiai és taktikai eszközosztályra szoktuk bontani. Fontos tudni, hogy egy portfólió hozamát hosszú távon leginkább a deviza és a szektor allokáció tudja meghatározni, a kockázatot elsősorban a diverzifikáció csökkenti, a szezonalitás szerepe nem jelentős. A taktikai eszközökbe történő rövidebb távú spekuláció -nem csak nagyobb energiabefektetést igényel a tanácsadó és ügyfél részéről, hanem a való életben is működő, magas kockázattűrő képességet.

Forrás: Prestige
Kép: Pixabay

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező