Eljött a mi időnk! Amerika energiájának az ideje!

2020. november 13. Hírek

NextEra Energy Logo large

Ezzel a szlogennel üdvözli a NEXTera ENERGY weboldala a látogatókat. Egy vállalat, ami a közüzemi szolgáltatók (utility) cégek szürke, unalmából kitört és jelenleg a világ legnagyobb, megújuló energia szolgáltatója. Piaci kapitalizációja már meghaladja a 145 milliárd dollárt, ami már nagyobb, mint az Exxon, a Chevron vagy épp a PetroChina. 


A NEXTera idejekorán, a klímaváltozás-sláger kialakulásának hajnalán a szél- és napenergia felé fordította a figyelmét. Valamikori nevén Florida Power & Light, már 1925-ben bekapcsolódott az energiaszolgáltatásba, de a népszerűségi áttörés 1998-ban vette kezdetét, amikor Oregon államban felállították az első szélerőmű parkjukat. Ezt követően már nem volt megállás a fejlődésben. Beléptek a napenergia üzletbe is, majd a világon elsőként energiatároló kapacitásokat kezdett kialakítani, ahol akkumulátorok és elemek segítségével tudják hasznosítani a szél- és napenergia csúcsidőszakában megtermelt felesleges energiát. Nincs olyan vállalat a világon jelenleg, ami képes lenne annyi energia tárolására, mint a NEXTera.


Ezen a ponton ér össze a hidrogén és a NEXTera. A Protipp írásainkban elkezdett hidrogénalapú üzlethez kapcsolódó cégek között eddig azokat mutattuk be, akik a hidrogén előállításának és az üzemanyagcellás energiatermelés technológiáját birtokolják. A NEXTera már egyike azon potenciális végfelhasználóknak, akik a megtermelt energiát hidrogén formájában akarják tárolni, és azt az üzletfelei felé értékesíteni. Az energiafogyasztás és -termelés hektikussága, a nem-értékesíthető, de megtermelt energia okozta veszteség csökkentése a cég egyik alapvető célkitűzése. 


Az október 21-i, azaz jelenleg elérhető legfrissebb gyorsjelentése szerint a cég jelentős energiatárolási projektbe kezd. Míg 2019-ben 8, 2020-ban pedig 14 MW tárolási kapacitást építettek, addig 2021-22-re több mint 1.000 MW új tárolási rendszert akarnak üzembe helyezni. A bejelentett stratégia szerint ebben az időszakban megépítik az első, 20 MW kapacitású, elektrolízises hidrogéntermelő üzemüket, amihez kizárólag a saját maguk által nap- és szél erőművekben megtermelt áramot használják fel. Az előállított hidrogént egy korábban földgázzal működő erőműben égetnék el, így a már meglévő fosszilis erőműveit úgy tudnák hasznosítani, hogy azok a jövőben már a tiszta, karbonsemleges energiaszolgáltatást támogatnák. 


Fontos pilot-projekt ez a hidrogén ipari felhasználásának folyamatában, ami ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor csak a NEXTera 20-30 újabb nap-, szél-, és hidrogénerőmű kombináció beindítását kezdheti el. 


Amennyiben az amerikai Demokraták által tervezett Green New Deal megvalósítása kezdetét veszi, és a teljes energiatermelés kizöldítése 2030-ra komolyan vehető, akkor a NEXTera pilot-projektje követendő mintává válhat, ahogy történt ez a cég első napenergia termelő projektjével is. A NEXTera 2009-ben 20 MW kapacitású napenergia projektje a maga idejében egyedülálló kísérlet volt, pontosan úgy, ahogy a hidrogén esetében napjainkban.   

Forrás:
http://www.investor.nexteraenergy.com/~/media/Files/N/NEE-IR/reports-and-fillings/quarterly-earnings/2020/Q3/3Q%202020%20Slides%20vF.pdf
http://www.nexteraenergy.com/
https://www.greenbiz.com/article/why-nexteras-green-hydrogen-pilot-big-deal

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező