Élelmiszerhiány ellen harcol a világ

2022. május 5.

700x400b

Indiától Írországig a kormányok keresik a megoldást arra, hogy hogyan tudják a Fekete-tenger környékéről származó gabonatermést pótolni. A Wall Street Journal cikke szerint. sok ország kifejezetten ösztönzi mezőgazdasági termelőit, hogy vessenek többet, pénzbeli támogatással, szállítási segítséggel facilitálva a folyamatot. 

20 éve nem köttettek olyan bonyolult üzletek, mint például az, amelyben 60 000 tonna gabonát Vancouver kikötőjéből a Panama csatornán és az Atlanti óceánon keresztül Egyiptomba szállítanak, ahelyett, hogy a környékről vásárolnának töredék szállítási költségért. Az olyan kereskedőóriások mint a Bunge és az Archer Daniels most alternatív útvonalakat keresnek, melyen keresztül ki tudják vinni a termést Ukrajnából, miután Odessza nem elérhető és egyébként is kérdéses, hogy mely ukrán mezőkről lehet egyáltalán aratni majd.

Bár Oroszország és Ukrajna együttesen a világ gabona exportjának több mint negyedét adta, az üzletág rugalmasságát mutatja, hogy az amerikai szakértők még csak 3-5%-os terméskiesésre számítanak, mivel a többi szereplő gyorsan átveheti az üresedő helyeket és nem a nullára fut majd az orosz és ukrán export sem. Független elemzők szerint azonban ha az év végéig nem csitul a feszültség - és a tilalmak és az adók megmaradnak - , akkor akár 60%-kal is csökkenhet az orosz és ukrán export. Jelenleg Oroszország még jól jár a helyzettel. Például 2022 márciusában az Egyiptomba irányuló orosz gabonaimport 580%-kal növekedett meg, de a nagyon magas exportadó, a szállítási költségek emelkedése és az erősödő rubel limitálhatja ezt a bevételi forrást Oroszország számára. 

Az már egy másik kérdés, hogy ki mennyiért adja majd a gabonát, különösen, ha a térségben nyárra is kitolódik a fegyveres konfliktus. Több régióban már most politikai feszültségeket kelt az emelkedő élelmiszerár. A teljes globális élelmiszer árindexben az ENSZ mezőgazdasági szervezete további 22%-os emelkedést vár, ami drámai szám. Nem csak a februárban kitört háború, hanem a globális népesség és jövedelemnövekedés és a klímaváltozás is okolható a trendekért, amelyeket a szakértők már régóta aggódva figyelnek.

Közben természetesen a felhasználói oldal is rugalmasságra kényszerül: a napraforgó helyett jó lesz a repceolaj, a búzát is sok alternatív növénnyel lehet helyettesíteni a tésztákban és kenyerekben. Így inkább az a kérdés, hogy mely régiókat sújt majd komoly feszültség és milyen árakra kell felkészülni, valamint hogy mely tőzsdén is jegyzett vállalatok lesznek a folyamat nyertesei 2022 őszére-telére. 

Érdemes kiemelni Indiát, a Föld második legnagyobb gabonatermelőjét, ahol kormányprogramok is segítik, hogy minél több jusson idén exportra, de az Egyesült Államok és Ausztrália, valamint a dél-amerikai országok szerepe is kulcsfontosságú lesz idén. Nem elég megtermelni, hanem le is kell aratni, szállítani és a helyszínen elosztani a termést, ez a logisztikai kihívás valószínűleg a már ebben tapasztalattal rendelkező modern vállalatokat segíti majd. 

Forrás: Wall Street Journal, Prestige
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező