Demokrata-Republikánus, Biden-Trump, Zöld-Fekete

2020. augusztus 11. Hírek

american flag usa symbol flag

Az ellenfogalmi párok sora a végtelenségig folytatható az aktuális amerikai közéletben. Az elnökválasztási kampány jelenlegi szakaszában inkább csak a polarizáltság növelésére kerül hangsúly, de nagy kérdés, hogy egy esetleg elnökváltást követően mennyire tudna új irányt szabni az USA gazdaságának a demokraták matuzsáleme. Pedig érdemes elgondolkozni ezen a kérdésen, hiszen még a legrepublikánusabb kutatók is Biden 6-9%-os vezetését mérik, reális esélye lehet tehát a demokrata fordulatnak. 


A liberális, amerikai párt korábban már meghirdette a Green New Deal elnevezésű programját, amit a párt sztárja, Alexandria Ocasio-Cortez képviselt. Amennyiben ennek a tervnek a megvalósítását ténylegesen elkezdik az új elnöki periódusban, az felboríthatja a mostani, energetikai status-quot. Tíz év alatt 100% megújuló, tiszta, zöld energia Amerikában - ambiciózus elképzelés, amivel a teljes amerikai társadalom megújítását is megcélozzák. Talán természetes, hogy ennek megvalósíthatóságával kapcsolatosan kételyek merülnek fel az emberben, de azért az is érzékelhető, hogy az olajcégek egészen kis eséllyel jönnének ki nyerteseként egy ilyen transzformációnak. Az óriás kitermelők kényszerpályára kerülhetnek, amelyen vagy jelentős profilváltáson kell átesniük, vagy le kell mondaniuk a saját belső piacukról. A negatív olajár-sokk után alig-alig éledező szektornak csak erre van szüksége…

Ezzel szemben a zöld energia világából új nagyságok emelkedhetnek ki. A Tesla már utat tört a zéró emissziós autózásnak, és elképzelhető, hogy Elon Musk még csak a forradalom kezdetét jelentette. Egyelőre viszont még nem sikerült az olaj- és széncégek árnyékából kinőni igazi óriásoknak a zöldenergia-termelés területéről – mármint az USA-ban. Európában és Kínában, ahol erőteljesebb állami támogatásban részesültek a megújuló energia szektor vállalatai, már egy enyhe, nem ledolgozhatatlan lépéselőny mutatkozik. Ez a szektor Trump világában “felesleges rossz” kategóriába került, hiszen a tömegesen kitermelt olajnak párja sincs. Egy Demokrata-fordulat levegőhöz juttathatja a szunnyadó amerikai zöldcégeket, de akár az európai vállalatok is piacot nyerhetnek.

Forrás: 
https://ig.ft.com/us-election-2020/
https://projects.fivethirtyeight.com/polls/
https://www.sunrisemovement.org/green-new-deal

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező