Demográfiai változások a munkaerőpiacon

2021. december 29. Hírek

oeregek

A 2010-es évek gyakorlatilag nagyobb gazdasági visszaesés nélkül teltek, a főbb amerikai indexek többszörözték árfolyamukat, a GDP folyamatosan növekedni tudott, az ingatlanok árai pedig az egekbe szálltak. Ezzel szemben a munkaerőpiaci aktivitási ráta az idő múlásával fokozatosan csökkent. 

Hogyan lehetséges ez, akkor amikor a gazdaság bővül és a munkaerőpiaci részvétel minden korosztályra lebontva kivétel nélkül növekszik?

A válasz a társadalom szerkezeti változásaiban rejlik. A II. világháború után született Baby Boomer generáció elérte a nyugdíjas korhatárt és általuk a populáció egy nagyobb csoportja mutat kevesebb aktivitást a munkaerőpiacon. 

Definíció szerint a munkaerőpiaci részvételi arány a gazdaságilag aktív szereplők (foglalkoztatott vagy munkakereső) száma osztva a munkaképes korú népesség számával. 

A matek mögötte egyszerű. Bár egyre több fiatal, középkorú és idős ember lép be a munkaerőpiacra saját korosztályához képest, az alacsony részvételi aránnyal bíró 65+ éves korcsoport populációja drasztikusan emelkedik, ezzel kiegyenlítve, sőt lecsökkentve az aktív munkavállalók arányát a teljes potenciális munkavállalók számához képest. Történik mindez úgy, hogy közben az átlag amerikai nyugdíjas nagyobb valószínűséggel marad munkavállaló, mint 10 évvel ezelőtt. 

Az elhangzottakkal párhuzamosan a munkanélküliségi ráta csökkenő trendet mutat. Munkanélkülinek a munkaképes-munkakereső, de nem foglalkoztatott populáció minősül. A munkanélküli fiatalok, középkorúak és idősek aránya is csökken, ahol a bővülő idős népesség alacsony rátája katalizálja a csökkenés mértékét. 

Az aktivitási- és a munkanélküliségi ráta fő mérőszámai a gazdaság egészséges működésének. Általános elképzelés, hogy a rossz gazdasági és munkaerőpiaci körülmények okozzák a fenti mérőszámok főbb negatív változásait, ám a jelenlegi helyzetben megállapítható, hogy a szűkülő munkaerőpiac fő mozgatórugója a kiöregedés, nem a lemorzsolódás.

Forrás:
https://www.census.gov/ library/stories/2021/06/why- did-labor-force-participation- rate-decline-when-economy-was- good.html
Kép: Pixabay

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező