Csak egy legény lesz talpon a vidéken

2022. augusztus 3.

700x400 vihar

Most úgy tűnik, nagyjából minden rendben az amerikai vállalati jelentésekkel. Miután az S&P500-at alkotó cégek 56%-a már közzétette negyedéves számait, a Factset elemzői azt emelték ki, hogy a jelentők 73%-a pozitív EPS meglepetést közölt és 66%-uk a bevételekben is tudott a vártnál jobb híreket közölni. Az átlagos nyereségráta 2022 második negyedévében 6%-kal növekedett, ami nominálisan jól hangzik, de 2020 negyedik negyedéve óta nem láttunk ilyen alacsony számot, tehát a várakozásokat eredetileg sem helyezték túlságosan magasra.  

A fő kérdés az, hogy ha technikailag már recesszióban van az amerikai gazdaság, akkor milyen gyorsan reagálnak erre az elemzők a következő negyedévre vonatkozó vállalati elemzéseikben? A válasz most úgy látszik SOS érkezik. A szakértők már júliusban az átlag feletti mértékű kilátásrontást  közöltek. Június 30 és július 28 között a medián, aggregált EPS várakozás az S&P500-as cégek esetében 2,5%-kal csökkent. 

Egy tipikus negyedévben az elemzők általában az időszak első hónapjában csökkentik várakozásaikat. Az elmúlt 20 év átlagát tekintve elmondható, hogy a negyedév első hónapjában 1,3%-kal csökkennek az EPS előrejelzések. Most azonban  épp, hogy elkezdődött a negyedév és már ennek a duplájánál járunk!  Az alapanyagoknál 5,1%-os, a kommunikációs szolgáltatásoknál 9,6%-os volt a visszaesés. Az energiaszektor azonban kitart a viharban, ebben az időszakban is 7,7%-kal emelték az elemzők a következő negyedévre vonatkozó aggregált EPS előrejelzést. 

Forrás: Factset, Prestige
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező