Carry on

2022. június 29.

meh

Aktuális írásunkban (feliratkozás: itt) a régiós jegybankok szigorodó monetáris politikáival foglalkoztunk. A villámgyorsan megváltozott kamatkörnyezet sokak számára ismét vonzóvá teheti az ún. „Carry Trade” ügyleteket, amelyek lényege, hogy két ország kamatainak különbségét próbáljuk meg kihasználni a devizapiacon. Az elgondolás abból indul ki, hogy a bankközi devizapiac segítségével határidős ügylet keretében az egyik devizában alacsony kamaton veszünk fel hitelt, miközben egy másik devizában nagyobb hozamot teszünk zsebre a magas kamat miatt. A hitel és a betéti kamat közötti különbség az ún. swap, amely beépül a határidős árba, amelynek mértéke sok minden mellett függ természetesen a kamatkülönbözettől, az ügylet futamidejétől, makrogazdasági fundamentumoktól, a devizaárfolyam mozgásától, a piaci likviditástól, valamint a piaci szereplők várakozásaitól.

Jellemzően kétféle mozgatórugó hajthat bennünket: vagy a gazdasági tevékenységünkből, vagy más befektetéseinkből esetlegesen adódó devizakockázatot akarjuk a minimumra csökkenteni (fedezeti ügylet), vagy spekulálni akarunk a magasabb hozam reményében.

Ha néhány régiós deviza és az euró közötti swapokat vizsgáljuk meg, akkor képet kaphatunk arról, hogy a fent említett határidős árak hogyan alakulnak a különböző futamidőkkel:

                                 0629protipp
                                                            Forrás: Erste Trader, 2022.06.29., 12:30

 

 A régiós kamatkörnyezet függvényében a swapokon elérhető hozam kapcsán is készíthetünk pillantképet:

                      1430

 

Mivel természetesen a hozam nem minden, körültekintően kell mérlegelnünk a kockázatokat is! Fontos rögzítenünk, hogy ha nem fedezeti, hanem spekulatív szándékkal nyitunk határidős devizaügyletet, szem előtt kell tartanunk, hogy amennyiben a kötött ügylettel ellentétes irányban mozdul el a deviza árfolyama, úgy árfolyamveszteség érhet bennünket, hiszen a fenti pillanatképek csak abban az esetben mérvadóak, ha az adott devizaárfolyam változatlan, ami viszont borítékolhatóan nem az! A folyamatosan változó környezet miatt értelemszerűen az eredményességünket befolyásolja a devizapár volatilitása, illetve stabilitása, amelyet az alábbi ábra is jól szemléltet:

                         1403

                                                                                      Forrás: MNB

 

Befektetési döntésünk meghozatala előtt mindenkor mérlegeljük hogy az adott befektetés megfelel-e hosszabb távú terveinknek, befektetési céljainknak, valamint, hogy felmértük és megértettük a befektetés lehetséges kockázatait, jellemzőit és azok számunkra elfogadhatóak-e! Mivel a határidős devizaügyletek jellemzően tőkeáttételesek, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek felnagyítják a piaci mozgásokat. A rossz esetben a  felvett pozíción elért veszteség többszöröse lehet annak, mint amit az azonnali piacon tőkeáttétel nélkül realizáltunk volna, ezért ezek az ügyletek csak magas kockázatvállalási hajlandósággal bíró Ügyfelek számára megfelelő befektetési forma!

 

Forrás:
Erste Investment
Erste Trader
Kép forrása: Pixabay

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező