Blockchain technológia a mindennapi életben

2021. december 27. Hírek

blockchain

Előrejelzések szerint a következő 3 évben a CIO-k akár 60%-a adoptálhatja a blockchain technológiát üzleti modelljébe. A blockchainbe történő befektetés 2024-re a 19 milliárd USD-t is elérheti, miközben a hozzáadott értéke ennek akár tízszeresét is elérheti. Szinte bármely szektorban alkalmazható a technológia, amellyel az egyes folyamatok költségeinek csökkentése és hatékonyságuk növelése érhető el. 

Hogyan működik a blockchain?

A blockchain egy kriptográfiával védett gyors tranzakció-hitelesítő szoftver, amely (P2P) kiveszi a harmadik felet a tranzakcióból és megosztott főkönyvvel rendelkezik, amely hálózaton belül bárki számára elérhető, így a gyakorlatban központi ellenőrzés nélkül képes tranzakciót hitelesíteni, tárolni és végrehajtani. 

A tranzakcióban résztvevő eszköz bármilyen materiális (autó, ingatlan, művészeti alkotás) vagy immateriális (szerzői jog, szabadalom) jószág is lehet. Bármi, aminek az értéke blockchainen keresztül kereskedhető, annak adás-vétele a zéró-bizalmú szerződések keretében a kockázat és költségek csökkenése mellett valósul meg. 

Hogyan hasznosítható a blockchain?

Közlekedés: Segíti a légitársaságok, a fuvarozás és az autólízingelés működésének optimalizációját elsősorban az ellenőrzési és fizetési eljárások egyszerűsítésével. A hotelek és szállásadók is széleskörűen alkalmazzák, jól használható a készletkövetésben vagy a hűségprogramok működtetésében.
Egészségügy: Radikális előnyt jelent az információáramlás területén. Az orvosi leletek menedzselésében, az adatkezelés és továbbítás felgyorsításával milliárd dolláros éves költségcsökkenés érhető el.
Pénzügy: Már 2018-ban a bankok 80%-a indított projekteket a blockchainnel összefonódva. A könyvelési folyamatok megkönnyítését eredményezi, ráadásul a tranzakciós folyamatok egyszerűsége és átláthatósága a kereskedési műveletekben a biztosítás, bankolás és tőkepiacok területén is jelentős összegeket takaríthat meg. 
Építőipar: A folyamatok nyomon követését és a költségek előrejelzését segíti. Az előzetes keretösszegek becslését is pontosítja, valamint az iparra jellemző gyenge termelékenységet akár 9%-kal is növelheti.
Látható, hogy ez az újfajta információs technológia megkönnyítheti a mindennapi élet folyamatait és a kriptovalutákat övező misztérium és bizonytalanság árnyékából előtörve még bőven van tere a további elfogadásra, fejlesztésre és alkalmazásra. 

A sikeressége a nagy tömegek vonzása nélkül is megvalósul, ugyanúgy ahogy a piaci réseket megcélzó egyéb technológiák. Ebből is következik, hogy fényes jövő áll a blockchain technológia előtt és általa a társadalmi-gazdasági élet is hatékonyabbá válhat. 

Forrás:
https://industrytoday.com/the- future-of-blockchain- technology-the-complete-guide/
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező