Az egekben a lítium ára

2022. január 14. Hírek

Untitled1

Túl sokan szálltak be túl nagy lendülettel a lítium bányászatába, ennek hatására pedig több mint egy éve zuhan a villanyautó-gyártáshoz is szükséges alkálifém ára-számoltak be az újságírok 2019-ben. Akkor még arra számítottak, hogy a csökkenő trend a következő években is kitart. Meglepheti a kitartó olvasókat, hogy ezután a lítium ára 2021 eleje óta a triplájára drágult, és jelenleg  ötéves csúcson kereskedik. 

Kína 2019 tavaszán nagy sajtóvisszahanggal jelentette be, hogy olcsóbb lítium előállítási módszert dolgozott ki, de a valós árnyomás azóta sem jött el. 
Pedig a meglehetősen változó árfolyam mögött főként a folyton változó, de meghatározó szerepű kínai kereslet áll. A keresletet természetesen az elektromos autók iránti igényés a gyártása befolyásolja, de az is lényeges, hogy a jelenleg külszíni bányákban termelt könnyűfém előállítása nem felel meg a környezetvédelmi normáknak. Így a kínálati oldali alkalmazkodást a helyi tiltakozások, valamint az időigényes engedélyezési eljárások is lassítják.

A lítium-hidroxid korábban korlátozottan volt elérhető,  a termelők  nem tudtak védekezni a tőzsdei turbulenciák ellen. Tavaly a CME-n indult opciós kontraktusok bevezetésével javult a likviditás, de a várt árfolyamesés nem következett be. Már akkor többen figyelmeztettek, hogy a határidős szerződések megjelenése a spekulatív érdeklődést is a piacra hozza majd. Ez a jóslat igaznak bizonyult. 

Akármennyire is volatilis rövid távon a kurzus, a távolabbi jövő világosnak látszik. A BloombergNEF kutatócég előrejelzése alapján 2030-ra ötszörösére nő a lítiumion-akkumulátorok gyártásához szükséges ásványi anyagok iránti kereslet. Ugyanakkor a környezetbarátabb kitermelés és a helyettesítő anyagok használata gyorsan elterjedhet, így a lítium jelenlegi exponenciális ralija nem biztos, hogy igazán hosszú távon is tartható. 

lithium

Grafikon: Tradingeconomics
Forrás: Bloomberg 
Kép: Pxhere

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező