Az arisztokrácia ereje

2021. április 28. Hírek

dividend protipp 04.26.

Ezúttal egy olyan befektetési lehetőséget veszünk górcső alá, amelyet a mindösszesen 3,59 billió (!) dollárnyi befektetést kezelő State Street Global Advisors gondoz, és az ETF-ek fókuszában olyan részvények vannak, amely stabil osztalékfizető képességgel rendelkeznek.

Az SPDR (Standard & Poor’s Depositary Receipt) ETF-ek 1993 óta elérhető, tőzsdén keresztül értékesíthető alapok, amelyek közül a legelső és legismertebb az SPDR 500 Trust, közkeletű nevén a „SPY”, méretét tekintve is egészen kiemelkedő (361 milliárd dollár).

Most mégsem ezt a zászlóshajót, hanem az SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF-et, és ennek európai párját, az SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF-et vesszük górcső alá. Sokan átéltük már, hogy időt és energiát nem kímélve kellett komoly kutatómunkát végeznünk ahhoz, hogy olyan részvényekbe fektethessünk, amelyek az adott vállalat mellett, azok osztalékfizető képessége miatt érdekesek.

Az SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF olyan amerikai vállalatok részvényeit tartalmazza, amelyek az elmúlt, legalább húsz egymást követő évben növelték az osztalékukat, benchmarkja a S&P High Yield Dividend Aristocrats Index (SPHYDAN). Az ETF 2011-ben indult, Európában, így a Xetrán euróban is elérhető, mérete 2.461 millió euró, long-only stratégiája mellett negyedévente fizet éves 2-3% körüli osztalékot. A legfrissebb, március 31-i dokumentum alapján a TOP10 kitettségét az Exxon Mobil (3,445), az AT&T Inc. (2,64%), a People’s United Financial (2,45%), a Chevron Corp. (2,42%), az Intel (2,04%), a Federal Realty (1,98%), a National Retaail Properties (1,92%), a Walgreens (1,88%), az Old  Republic International Corp. (1,77%), illetve a Franklin Resources Inc. (1,75%) tette ki.

prokep0427

Egy éves grafikon, forrás: Yahoo Finance

 

Teljesítménye:

prokep04271
Forrás: Börse Frankfurt

Kistestvére, a 2012-ben indult SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF, amely az eurózóna azon vállalataink részvényeit tartalmazza, amelyek az elmúlt, legalább tíz egymást követő évben növelték az osztalékukat. Szintén long-only stratégiát követ, az S&P Europe Broad Market Index módszertanával összhangban 40 részvényt tartalmaz, mérete 1.513 millió euró, osztalékot pedig kétszer fizet egy évben. A legfrissebb kimutatások szerint a TOP10 kitettsége és földrajzi súlyozása így alakult:

prokep04272

Ami az elmúlt egy év grafikonját illeti:

protipp04273
Forrás: Yahoo Finance

Teljesítménye:

protipp04274

Mindkét ETF tehát leveszi a vállunkról azt a terhet, hogy valamennyi szektoron belül felkutassuk mindazon részvényeket, amelyek nem csak hogy osztalékot fizetnek, hanem ennek legalább évtizedes múltja is van. Ez a fajta biztonságérzet nagyon jó, ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni a magas kockázatot, amelynek jelentősége az erőteljesen fluktuáló, piaci hangulatváltozások közepette hatványozott, ezért csak akkor hozzuk meg a befektetési döntéseinket, ha az a céljainknak és kockázatvállalási hajlandóságunknak tökéletesen megfelel! Inkább hagyjunk ki egy jó beszállót, mint hogy felesleges kockázatot vállaljunk!

Figyelmeztetés: Tekintettel arra, hogy az ETF-ek (exchange traded fund) tőzsdén kereskedett befektetési alapok, melyek részesedést kínálnak egy előre meghirdetett befektetési politikának megfelelő, szakértő menedzsment által kezelt portfolióban, melyben részvényeken és kötvényeken kívül szerepelhetnek árupiaci termékek, de megtalálhatóak határidős ügyletek, opciók és egyéb derivatívák is, és mint ilyenek, magas kockázatú termékek.

Főbb kockázati faktorok:

- Származtatott eszközök árfolyamkockázata
- Partner kockázat
- Devizaárfolyamkockázat
- Alaptermék árfolyamkockázata
- Likviditási kockázat
- Spread kockázat


További információk a www.erstebroker.hu oldalon találhatók.

Kép forrása: Nick Youngson

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező