Alapos osztalékvadászat

2022. február 25. Hírek

Untitled700x400

Előző írásunkban arról értekeztünk, hogy az infláció elleni küzdelem egyik eszköze lehet olyan részvények vásárlása, amelyek osztalékot fizetnek, hiszen azok defenzivitása okán jellemzően kevésbé volatilisek lehetnek, mint osztalékot nem fizető társaik. Az osztalék természetesen nem minden, könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy csak ezt szem előtt tartva a legmagasabb osztalékhozamú részvényeket vásároljuk meg – ez mindenképpen kerülendő. Tanulmányoznunk kell ugyanakkor az adott vállalat méretét, mérlegét, adósságát, eszközeit és kötelezettségeit. A vállalat mellett figyelembe kell vennünk az iparágat is, veszélyeztetik-e a vállalat üzleti tevékenységét a versenytársak, a gyenge kereslet, vagy más zavarok, adott esetben milyen a jogi, vagy politikai környezet.

Ez azonban nem kis energiát igényel, ezért könnyen lehet, hogy jobb, ha ezt a munkát szakemberekre bízzuk, és egyedi részvények válogatása helyett „csomagot” veszünk – jelesül befektetési alapokat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szakértelem mellett erőteljes előny a méretgazdaságosság, a költséghatékonyság, a kockázatok megosztása, vagy a likviditás.

Az elérhető termékpalettában 10 befektetési alap közül választhatunk 3 devizanemben és 3 aleszközosztályban, azaz elég jól lefedhetjük az osztalékfizető részvényeket. Lássuk a szereplőket:

I.Globál alapok:

a. FF – Global Dividend Fund: A forintban, euróban és dollárban elérhető Alap célja, hogy jövedelmet és hosszú távú tőkenövekedést biztosítson jövedelemtermelő vállalati részvényekbe való befektetéssel világszerte. Az eszközök kiválasztása a vonzó osztalékhozamok és a tőkenövekedési potenciál alapján történik, nettó eszközeinek legalább 50%-át olyan értékpapírokba fekteti be, amelyek fenntartható jellemzőket mutatnak

b. Erste Responsible Stock Dividend: A forintban és euróban elérhető alap egy fenntartható fejlődés irányelveit szem előtt tartó részvényalap, amely vagyonát elsősorban a fejlett piacokon működő vállalatok részvényeibe fekteti világszerte. A részvénykiválasztás során a közepes és magas piaci kapitalizációval rendelkező, vonzó osztalékhozamot biztosító, viszonylag mérsékelt múltbeli árfolyamingadozást mutató, és az Erste Asset Management fenntarthatósági kritériumainak megfelelő részvényeket részesítik előnyben.

c. JPM Global Dividend D (ACC) – USD: A Részalap célja, hogy elsősorban magas és növekedő jövedelmet termelő vállalatokba történő globális befektetés révén hosszú távú tőkenövekedést biztosítson. Eszközeinek legalább 67%-át (a pénzeszközöket és pénzeszköz-egyenértékeseket leszámítva) magas és növekvő jövedelmet termelő vállalatok tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírjaiba fekteti be. Ezen értékpapírok kibocsátói bármely országban rendelkezhetnek székhellyel, akár feltörekvő piacokon is, a portfóliója hozzávetőlegesen 40-90 vállalatra koncentrálódik.

II. Fejlődő piacok:

a. Allianz GEM Equity High Dividend – CT – EUR: Az eurós Részalap célkitűzése, hogy hosszú távon tőkenövekedést érjen el globális fejlődő részvénypiacokon történő befektetésekkel, a piaci átlag feletti osztalékhozam esélyét hordozó részvényekre összpontosítva. Eszközeinek legalább 70%-át közvetlenül vagy származékos termékek útján olyan vállalatok részvényeibe és hasonló értékpapírjaiba fektetjük be, amelyek fejlődő piaci országban vannak bejegyezve, és legfeljebb 30%-át fektethetjük be a kínai „A” részvények piacán.

III.Európa:

a. NN (L) EURO High Dividend X Cap EUR: Az alap az eurózóna országainak tőzsdéin jegyzett, vonzó osztalékhozamot (a részvényárfolyam százalékában meghatározott osztalék) kínáló vállalatokba fektet be. A portfólió különböző országok és iparágak között diverzifikált.

b. NN (L) European High Dividend X cap EUR: Az alap az európai országok tőzsdéin jegyzett, vonzó osztalékhozamot (a részvényárfolyam százalékában meghatározott osztalék) kínáló vállalatokba fektet be. A portfólió különböző országok és iparágak között diverzifikált. 

Forrás:
Erste Market

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező