Tűz az olajra

2022. december 6.

12074

Aktuális írásunkban (feliratkozás: itt) az ún. osztalékarisztokrata részvényekről írtunk, azaz azokról az „S&P Composite 1500”-tag vállalatokról, amelyek legalább az elmúlt 20 évben folyamatosan osztalékot emeltek, megfelelő piaci kapitalizácóval és kellő likviditással rendelkeznek. Ezen vállalatcsoporton belül vizsgálódott a Jefferies, mégpedig az olajipari vállalatokat vette górcső alá. A Jefferies elemzői szerint az olajipar komoly bevételcsökkenéssel fog szembe nézni 2023-ban, de a hosszú távú kilátások továbbra is egészségesek. Az idei évben nem meglepő módon az S&P 500 energiaszektora teljesített a legjobban, de az olajipari részvények még mindig olcsónak tűnnek más iparágakhoz képest. A Jefferies tehát összegyűjtötte azokat a nagy kapitalizációjú energiavállalatokat, amelyek várhatóan a legmagasabb szabad cash flow-t generálják az osztalékfizetés és a részvény-visszavásárlás támogatására a következő évben. Először is megvizsgálták az ágazati értékeléseket és a jövő évre vonatkozó várakozásokat az S&P500 11 szektora vonatkozásában:

12071

Az energiaszektor egyike annak a háromnak, amelyeknél az egy részvényre jutó nyereség csökkenésére számítanak jövőre az elemzők, és az egyetlen, ahol várhatóan csökkenni fog az egy részvényre jutó szabad pénzforgalom (FCF) is.

Sean Darby, a Jefferies stratégája hosszú távon „bullish”-nak nevezte magát és csapatát az energiaszektor kapcsán, de rövid távon enyhén „bearish”-nek, így az S&P 500-ban mindösszesen nyolc részvényt ajánl vételre az energiaszektorban. Darby pozitív a hosszútávú olajárak alakulása vonatkozásában, és kiemeli, valóban sok nagy olajtársaság vezetője ebben az évben a körültekintő tőkebefektetést hangsúlyozta, hogy elkerüljék azoknak a hibáknak a megismétlődését, amelyeket 2014-től követtek el, amikor az Egyesült Államok kitermelésének felfutása túlkínálathoz és hosszan tartó árcsökkenéshez vezetett. Ezzel párhuzamosan Darby is aláhúzza, hogy az olajtársaságok rendszeresen osztalékot emelnek, rendkívüli osztalékot fizetnek, és a részvény-visszavásárlásra helyezik a hangsúlyt, amely potenciálisan támogatja a magasabb részvényárakat.

Egy vállalat szabad cash flow-ja (FCF) a tőkekiadások után fennmaradó pénzárama. Ez a pénz osztalékfizetésre, részvények visszavásárlására, termelésbővítésre, vagy felvásárlásokra, illetve egyéb vállalati célokra használható fel. Éppen ezért hasznos lehet Darby szerint a befektetők számára, ha összehasonlítják a várható FCF-et a jelenlegi osztalékfizetéssel, hogy prognosztizálhassák: egy adott vállalat valószínűleg képes lesz-e osztalékot fizetni, vagy akár emelni, vagy sem, azaz lesz-e elegendő mozgástere a további készpénz-felhasználásnak.

Ezt a vizsgálatot elősegítendő, az „iShares Global Energy ETF” 51 részvényéből kiszűrték azokat a vállalatokat, amelyekre nem álltak rendelkezésre 2023-as FCF-becslések, és azokat, amelyeknél a becsült FCF-hozamok alacsonyabbak voltak, mint a jelenlegi osztalékhozamok. Így maradt egy 44 részvényből álló csoport, amelyek közül 20 olyan, amely a legmagasabb, várható szabad cash-flow-hozamokkal rendelkeznek 2023-ra:

12072

Íme azok az S&P 500-as energiarészvények, amelyeket a Jefferies elemzői „vételre” minősítettek, a 2023-as várható szabad cash flow hozamok szerint rendezve, konszenzusos becslések alapján:

12073

Forrás: Marketwatch

Kép: Flickr

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező