Összetett hatás

2020. július 23. Hírek

10304285224 bbf22fc188 b

A válságok idején fel-fellángoló aranyláz szinte teljesen szokványos befektetői magatartás. Az arany árnyékában szürkén meghúzódó ezüst viszont mintha lendületet vett volna, hogy bizonyítsa jelentőségét.  Az ezüst ára 17%-ot emelkedett az elmúlt néhány napban.

A jegybanki lazítások és a kormányzati gazdaságélénkítő programok a pénz mennyiségének növelésével támogatják a vállalatokat, miközben mindig magukban hordozzák annak veszélyét, hogy az infláció nem csak a tőzsdéken jelentkezik, hanem a kiskereskedelemben, a reálgazdaságban is. Ennek a feltételezett problémának a kivédésére szolgál a nemesfémek vásárlása, ami képes az inflációs kockázat csökkentésére. Bár egyelőre nem látni a hiperinflációnak a legapróbb jeleit sem, a befektetők azért biztos, ami biztos alapon jelentős nemesfém-készleteket halmoztak fel. Az arany mellett az ezüst is haszonélvezője lett ennek a kockázatkezelési hangulatnak. A másik jelentős tényező természetesen a dollár gyengülése, ami általában a dollárban denominált termékek árának növekedését eredményezi. Azonban az ezüst ipari fém is, ami fontos alapanyaga a napelemeknek és számos, más zöld technológiának is.

Az Európai Tanács ülésén elfogadott, új Uniós mentőcsomag és költségvetés közel 30%-a a 2050-es zéró károsanyag-kibocsátás céljait szolgálja, és a várakozások szerint 500 milliárd euró nagyságban történhetnek fejlesztések Európában a környezetbarát átállás jegyében. Csak az európai tervek is elegendőek lennének a környezetvédelmi technológiákhoz szükséges alapanyagok árának emelkedéséhez, de az amerikai elnökjelölt Biden is az európaihoz hasonló ösztönzőcsomag ígéretével csábítja a szavazópolgárokat. Lehetséges, hogy a COVID utáni válságkezelés már tényleg egy fenntarthatóbb gazdaság modell megvalósítását támogatja. 
Ehhez viszont ezüst is kell. 

Forrás: 
https://oilprice.com/Energy/ Energy-General/The-Pandemic- Has-Been-A-Major-Boon-For- Renewable-Energy.html  
https://www.marketwatch.com/ story/heres-whats-behind-the- perfect-storm-sending-silver- prices-surging-2020-07-22?mod= home-page  

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező