Babérkoszorú helyett bilincs

2020. június 26. Hírek

http com.ft.imagepublish.upp prod eu.s3.amazonaws

A német fizetési szolgáltató vállalat, a Wirecard csődvédelmet kért a müncheni bíróságon. Csupán egy hét kellett a korábban 28 milliárd euró kapitalizációjú, DAX komponens cégnek, hogy értékének 98%-át elveszítve, végül bevallja fizetésképtelenségét.

Példátlan méretű csalás gyanúja bontakozott ki a világ előtt, ahogy nyilvánosságra került, hogy vélhetően soha nem létezett a vállalat 1.9 milliárd eurónyi vagyona. Az 1999-ben alapított cég könyveit olyan könyvelők vizsgálták mint az Ernst&Young és működését a német pénzügyi felügyelet, a Bafin ellenőrizte. Különösen ez utóbbi szervezet számára kínos az ügy, hiszen a német bankrendszer szívesen tünteti fel magát a stabilitás és a kiszámíthatóság etalonjaként.

A vádak szerint a Wirecard mégis megoldotta, hogy senkinek ne szúrjon szemet ez az irdatlan mértékű, nem létező letét. A Wirecard hitelezői már a veszteségeik leírásán gondolkodnak. A vélhetően becsapott és félrevezetett partnereinek listája jelentős és olyan neveket is tartalmaz, mint a Commerzbank, az ABN Amro vagy az ING. A Blackrock és a Vanguard közel 3-3%-ot birtokoltak a cég részvényeiből, ami azt jelenti, hogy nekik akár 600-600 millió euró veszteségük is keletkezhetett az elmúlt időszak árfolyamesése miatt.

A jelek szerint legnagyobbakat sem kímélte az eddig legnagyobb fintech botrány. A Wirecard esete is jól bizonyítja, hogy a megfelelő diverzifikáció elengedhetetlen egy portfólió tekintetében.

Forrás: https://www.marketscreener.com/DAX-7395/news/The-money-s-gone-Wirecard-collapses-owing-4-billion-30822536/  

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező